SOL SABİT
SAĞ SABİT
İstanbul
21 Eylül, 2023, Perşembe
  • DOLAR
    27.05
  • EURO
    28.81
  • ALTIN
    1675.9
  • BIST
    7717.53
  • BTC
    26997.069$

SEO 101 - Yeni Başlayanlar İçin SEO Nasıl Yapılır?

SEO 101 - Yeni Başlayanlar İçin SEO Nasıl Yapılır?
İnternet aramalarında nasıl en üst sıraya çıkarım? Rakiplerimi nasıl geride bırakırım? İşte bu soruların cevabı büyük oranda SEO 101- Yeni Başlayanlar İçin SEO Klavuzu başlıklı yazımızda.

Internet teknolojisinin gelişmesi ile birlikte artık bir tek kullanıcılara yönelik değil ayni zamanda aranma motorlarına yönelik olarak makale hazırlamakta önemli. Bu sayede internet sayfaları daha da görünür hale geliyor ve kullanıcıların bu internet sayfalarına ulaşması dah da kolay bir hal alıyor. SEO yani Search Engine Optimization yani Arama Motoru Optimizasyonu günümüzde önemli bir sektör şeklini de almış durumdadır. Rekabetin sürekli arttığı bir durumda işte SEO ile ilgili 

SEO temelleri her zaman en çok sorulan sorular arasında olmuştur. Bu yüzden bu makaleyi hazırladık. Web sitenizin Google gibi arama motorları aracılığıyla bulunmasını istiyorsanız, bir arama motoru optimizasyonu (SEO), zorunlu bir pazarlama taktiği olacaktır.

Bu kılavuzda şunları öğreneceksiniz:

  1. SEO Nedir ve Neden Önemlidir?
  2. Anahtar Kelime Araştırma ve Anahtar Kelime Hedefleme En İyi Uygulamaları
  3. Sayfa Optimizasyonu En İyi Uygulamaları
  4. Bilgi Mimarisi En İyi Uygulamaları
  5. İçerik Pazarlama ve Link Oluşturma Nasıl Yapılır?
  6. Genel Teknik SEO Sorunları ve En İyi Uygulamalar
  7. SEO Sonuçları Nasıl İzlenir ve Ölçülür?
  8. Ek SEO Düşünceleri (Mobil, Uluslararası ve Yerel SEO En İyi Uygulamaları gibi)

Bu SEO temelleri rehberinin sonuna ulaştığınız zaman, arama motoru optimizasyonunun ne olduğu, neden değerli ve önemli olduğu ve sürekli değişen SEO ortamında nasıl mükemmel sonuçlar elde edeceğiniz konusunda güçlü bir anlayışa sahip olacaksınız.

1. SEO Nedir ve Neden Önemlidir?

Muhtemelen SEO’yu duymuşsunuzdur ve henüz yapmadıysanız, terimin hızlı bir Vikipedi tanımını görüntüleyebilirsiniz. SEO’nun “bir web sitesinin veya bir web sayfasının bir arama motorunda görünebilirliğini etkileme süreci olduğunu anlayabilirsiniz.” Seo kısaca, ücretsiz şekilde arama motorlarından ziyaretçi çekmek anlamına gelir. Web siteniz için önemli soruları yanıtlamanıza yardımcı olmaz:

  • Sitenizi arama motorları için nasıl optimize edersiniz?
  • SEO’da ne kadar zaman harcayacağınızı nereden biliyorsunuz?
  • “İyi” SEO tavsiyelerini “kötü” veya zararlı SEO tavsiyelerinden nasıl ayırt edebilirsiniz?

Bir işletme sahibi veya çalışanı olarak sizin için ilgi çekici olan şey, işletmeniz için daha alakalı trafik, daha fazla satış, satışlar ve sonuç olarak gelir ve kâr elde etmenize yardımcı olmak için SEO’dan nasıl yararlanabileceğinizi gösterir. Bu rehberde odaklanacağımız şey budur.

Neden SEO Bakımı Yapılmalı?

Her gün bir çok insan internette bir şeyleri arar. Bu trafik, işiniz için son derece güçlü olabilir, çünkü sadece çok fazla trafik olduğu için değil, çok özel, çok amaçlı bir trafik olduğu için.

Bu işlem duvarda Billboard kiralamaya benzemez. Cadde üstünde bir reklam panosu kiraladıysanız bir arabaya sahip olan herkes reklamınızı görür (ister sizinle alakalı olsun ister olmasın).. Aslında sizin ürününüzü sadece ürününüz ile ilgili olan kişiler bulursa bu sizin için daha iyidir. Çünkü ticari olarak size Billboard kiralamaktan daha fazla katkı sağlar.

İnsanlar işinizle doğrudan alakalı her türlü şeyi arıyorlar. Bunun da ötesinde, insanlar işinizle alakalı bir şekilde bağlantılı olan her türlü şeyi arıyor. Bu insanlarla bağlantı kurmak ve sorularına cevap vermek, sorunlarını çözmek ve onlar için güvenilir bir kaynak haline gelmek için daha fazla fırsat yakalamalısınız.

Web siteinizi, Google’dan gelen ziyaretciler için harika bir kaynak haline getirmelisiniz. Size soru sorabilmeliler, etkileşimde bulunabilirler..

Arama Motorlarından Trafik Gerçekte Nasıl Sağlanır?

Öncelikle, Google’ın dünyadaki çoğu arama trafiğinden sorumlu olduğunu belirtmek önemlidir. Bu, sektörden sektöre göre değişebilir. Ancak, Google’ın arama sonuçlarında işletmenizin veya web sitenizin görünmek isteyeceği dominant oyuncu olması muhtemeldir. Bu kılavuzda belirtilen en iyi uygulamalar sitenizin ve içeriğinin konumlandırılmasına yardımcı olacaktır.

Tüm arama motorlarında arama sonuçları sürekli değişmektedir. Google özellikle sürekli algoritma güncellemsi yapar. Bu, kullanıcılara daha sağlıklı sonuçlar vermek için gereklidir.

Peki Google, kullanıcıların aradıklarına yanıt olarak hangi sayfaların döndüğünü nasıl belirler? Bu değerli trafiğin tamamını sitenize nasıl eklersiniz?

Google’ın sıralama algoritması son derece karmaşıktır. Bu bölümün sonunda Google’ın web sitelerini nasıl sıralayacağını ve yüksek bir seviyeye çıkmaya çalışan herkes için bazı bağlantıları paylaşacağım:

  • Google, arama yapan kişinin sorgusuyla ilgili yüksek kaliteli ve alakalı bilgiler içeren sayfaları aramaktadır.
  • Web sitenizin içeriğini “tarayarak” (veya okuyarak) ve (bu içeriğin, içerdiği anahtar kelimelere dayanarak, bu içeriğin araştırıcının aradığı şeyle alakalı olup olmadığını) (algoritmik olarak) değerlendirerek alaka düzeyini belirler.
  • Bir dizi araçla “kaliteyi” belirler. Ancak bunlar arasında en önemlisi, sayfanıza ve sitenize bir bütün olarak link veren diğer web sitelerinin sayısı ve kalitesidir. Son derece basit bir şekilde söylemek gerekirse: Sitenize bağlantı veren diğer siteler, Web’de başka hiç kimsenin bağlanmadığı bloglarsa bir işe yaramaz. Asıl önemli olan bağlantı veren sitelerden trafik çekebilmektir. Çok ziyaretçisi olan web sitelerinden alınan linkler güvenilir olduğundan dolayı daha çok işe yarar.

Google’ın algoritması, sitenizin hangi pozisyonda sıralanacağını belirlemek için giderek daha fazla sayıda öğeyi tarıyor:

  • Kullanıcılar sitenizle nasıl etkileşimde bulunurlar? (İhtiyaç duydukları bilgileri bulup sitenizde kalıyorlar mı, yoksa arama sayfasına geri dönüyorlar ve başka bir bağlantıya tıklıyorlar mı? Yoksa arama sonuçlarınızı tamamen yok sayıyorlar ve asla tıklama yapmıyorlar mı?)
  • Sitenizin yükleme hızı ve mobil uyumluluk önemlidir.
  • Ne kadar benzersiz içeriğe sahip olursunuz (çok “zayıf” düşük değerli içerik veya yinelenen içeriğe karşı)

Google’ın algoritmasının aramalara yanıt olarak gördüğü yüzlerce sıralama faktörü vardır ve bu kriterler sürekli olarak güncellenir veya hassaslaşır.

İyi haber şu ki; Arama sonuçlarında değerli kelimelerde sıralama almak için bir arama motoru uzmanı olmak zorunda değilsiniz. Kanıtlanmış ve tekrarlanabilir en iyi uygulamalar ile dünyanın en değerli şirketlerinden birini altetmeniz için yeterli olabilir. “Tersine mühendislik” ile uzmanlığa gerek kalmadan arama yoluyla hedeflenmiş trafiğinizi artırabilirsiniz.

Arama motorlarının nasıl çalıştığıyla ilgili daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, aşağıdakiler dahil olmak üzere bir çok harika kaynak mevcuttur:

  • Moz’ın konuyla ilgili kılavuzu
  • Google’ın kendi etkileşimli grafiği

Şimdi, SEO temellerine geri dönelim ve arama motorlarından daha fazla trafik almanıza yardımcı olacak gerçek SEO tekniklerine ve stratejilerine başlayalım.

2. Anahtar Kelime Araştırma ve Anahtar Kelime Hedefleme En İyi Uygulamaları

Arama motoru optimizasyonunda ilk adım, gerçekten neyi optimize ettiğinizi belirlemektir. Bu, web sitenizin Google gibi arama motorlarında sıralanmasını istediğiniz, kullanıcıların aradığı terimleri (“anahtar kelimeler” olarak da bilinir) tanımlamak anlamına gelir .

Kulağa yeterince basit geliyor, değil mi?

Maalesef bu kadar basit değil.Sitenizde hedeflemek istediğiniz anahtar kelimeleri belirlerken göz önünde bulundurmanız gereken birkaç temel faktör var:

  • Arama Hacmi – Göz önünde bulundurulması gereken ilk faktör, kaç kişinin (varsa) belirli bir anahtar kelimeyi aradığıdır. Bir anahtar kelime için beklediğiniz kitle ne kadar büyükse rekabet o kadar zorlaşır. Hiç kimse bir anahtar kelime aramıyorsa, bu kelimede yükselmek kolaydır fakat içeriğinizi arama yoluyla bulan kimse yoktur. Doğru kelimeyi seçmelisiniz.
  • Uygunluk – Bir kelime sık sık farklı bir kelimeyle birlikte aranırsa: Ancak, potansiyel müşterilerinizle tamamen alakalı değilse?Alaka düzeyi ilk bakışta doğru görünüyor: Kurumsal Web sitesi yazılımı satıyorsanız, işinizle ilgili olmayan aramalar için görünmek istemezsiniz. Örneğin “evcil hayvan malzemeleri.” “e-posta pazarlama yazılımı” gibi.Bu, sezgisel olarak yaptığınız şeyin mükemmel bir açıklaması gibi görünebilir ancak Büyük şirketlere iş satıyorsanız, trafiğin çoğu yazılımınızı satın alma konusunda herhangi bir ilgisi olmayan kişilere pazarlıyorsunuz demektir.(Asıl ulaşmak istediğiniz kişiler, basit bir Google aramasına dayanarak pahalı, karmaşık çözümlerinizi asla satın alamazlar. Tersine, Web sitesi yazılımı satmadığınızı düşünüp  “en iyi web sitesi yazılımı” gibi diğer arama kelimelerine odaklanırlar.
  • Rekabet – Herhangi bir iş fırsatında olduğu gibi, SEO’da da potansiyel maliyetler ve başarısızlık olasılığını göz önünde bulundurmalısınız. SEO için bu, belirli terimler için nispi rekabeti (ve sıralama olasılığını) anlamak anlamına gelir.

Öncelikle, potansiyel müşterilerinizin kim olduğunu ve neleri arayacaklarını anlamanız gerekir. Zaten beklentilerinizin kim olduğunu anlamadıysanız, bunun hakkında düşünmek genel olarak işiniz için değil, aynı zamanda SEO için de iyi bir başlangıç noktasıdır.

Elde etmeniz gereken veriler şunlardır.

  • Ne tür şeylerle ilgileniyorlar?
  • Hangi sorunları var?
  • Yaptıkları şeyleri, kullandıkları araçları, vb. tanımlamak için ne tür bir dil kullanıyorlar?
  • Başka kimden bir şeyler satın alıyorlar (bu, rakipleriniz anlamına gelir, aynı zamanda ilgili araçlar anlamına gelebilir – web yazılım şirketi için başka kurumsal pazarlama araçlarını düşünün)

Bu soruları yanıtladıktan sonra, ek anahtar kelime fikirleri edinmenize ve bazı arama hacmi ve rekabet metrikleri ekleyebilmenize yardımcı olacak olası anahtar kelimelerin ve alan adlarının ilk “tohum listesi” olacak.

Müşterilerinizin ve müşterilerinizin, yaptığınız işi açıklamasının ana yollarının listesini alın ve bunları, Google’ın kendi anahtar kelime aracı veya Uber Suggest veya anahtar kelime aracı gibi araçları kullanabilirsiniz:

 

Alexa Nedir?

Alexa, internette bulunan tüm siteleri belli başlı bir takım kriterleri baz alarak sıralamaya koyan bir kuruluştur.

Web sitelerinin her birini detaylı bir şekilde analiz ederek hem bulunduğu ülke adına, hem de tüm dünya üzerindeki derecesini ölçen bir sistemdir.

Bu yüzden her hangi bir internet sitesi için bilgi edinmek istendiği zaman bakılan ilk ölçüm kaynağı olarak tercih edilmektedir.

Alexa ölçümleme yaparken siteye giren kişilerin hareketlerini baz alır ve ona göre bir ölçümleme yapar.

Bu kriterler arasında bir kişinin siteye arama motorları vasıtası ile mi girmiş yoksa adresi kullanarak mı diye bakar.

Ya da site içerisinde ne kadar sayfaya girdikleri ve o site üzerinde durdukları süreyi dikkate alıp bir analiz çıkarır.

 

Web siteleri hakkındaki bilgileri çoğunlukla browser eklentilerinden ve bir çok kaynaklardan gelen verilerden almaktadır.

Alexa  Ne İşe Yarar?

Alexa bir analiz sistemi olarak bir örneklem üzerinden giderek tüm trafikleri hakkında %100’ e yakın tahmini sonuçlar verir.

İnternet ortamında web sitelerinin hangi sıralara girdiğini doğruya yakın tahmini bir bilgi olarak verir.

Bu veriler çoğunlukla internet sitelerinde reklam vermek isteyenlerce kullanılır.

Reklam vermek isteyenler elbette reklam vereceği sitenin alexa’ ya göre belirlenen sıralamasını göz önüne alarak kararını verirler.

Bu verileri elbette ki, en iyi değerlendirecek kişilerde sizde takdir edersiniz ki SEO uzmanlarıdır. Alexa’da, sitenizle ilgili puanlamayı görebilirsiniz, yapılması gereken şey Alexa.com sitesine giriş yapmak ve arama kısmına sitenin adresini yazarak incelmeyi başlatmaktır.

Bu uygulama ile web sitesinin hizmet verdiği ülkede ve dünya üzerinde hizmet veren siteler arasında kaçıncı olduğunu görebilirsiniz.

Alexa siteleri sıralama yaparken bazı kriterlere göre sıralar. Bu kriterleri şu şekilde açıklayabiliriz;

Siteyi ziyaret eden ziyaretçilerin,bu siteye girerken kullandıkları aynı IP adresi ile girip girmedikleri, aynı IP ile tekrar tekrar giriliyorsa, bu Alexa için sıralama kriterleri arasında çok değerlidir.

Web sitesinin sayfa sayıları, görselleri ve içeriklerinin de bu  sayfa ve görsellere göre uyumlu ve iyi hazırlanıp hazırlanmadığı hususu.

 

Web sitesini ziyaret eden ziyaretçilerin, bu sitede ne kadar kaldıkları önemlidir, eğer ziyaretçilerin sitede kalma süreleri ne kadar fazla ise Alexa bunu önemli bir kriter olarak kabul eder ve sıralamada dikkate alır.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.