Dünya hızla değişiyor, artık evladiyelik kelimesinin artık bir anlamı yok. Kullandığımız arabaları, evimizdeki mobilyaları, beyaz eşyaları, bırakın evladımıza bırakmayı garanti süresi dolmadan yeniliyoruz. Bu kadar çok değişimin olduğu ortamda en zor değişebilen konu ise mesleğimiz.
Ülkemizde meslek seçimi lise yıllarında yaptırılmaya çalışılıyor ve eğitim hayatı boyunca bu tercihlerin değişmemesi için her türlü zorluk çıkartılıyor. Hatta üniversite girişte bölüm değil hayatınızı geçindireceğiniz mesleği seçeceksiniz diyerek gençler yanlış yönlendiriliyor.
Bunun sonucu olarak pek çok insan sevdiği, olmak istediği mesleği yapmıyor. Üstelik meslek değiştirmek istemenin tek nedeni sevmemek de değil. Bazıları mesleğinde ilerleme fırsatı bulamadığı bazıları gelirinden memnun olmadığı, bazıları ise yıllardır aynı iş,yapmaktan sıkılmış, değişim ihtiyacı duyduğu için değişim ihtiyacı duyuyor. Çevremizde sorguladığımızda mesleğinin esiri olmuş o kadar çok kişi var ki. Oysa meslek değiştirmek hiç de korkulacak bir konu değil.
45 yaşında yeni bir mesleğe adım atmaya başlayan biri olarak, edindiğim tecrübeleri paylaşarak ilk adımı atma konusunda cesaret vermeyi umuyorum.
Yıllar ilerledikçe gençlerin mesleğinizde sizden daha becerikli ve yetkin olmaya başladıklarını göreceksiniz. Bu durum pek çok meslekte çalışanlar için bir tehdit unsuru. Çevrenizde 60 yaşında kaç banka şube müdürü, kaç öğretmen, kaç belediye memuru var ? Burada karar sizlerin. Ya değişim sırasının kendinize gelmesini bekleyeceksiniz ? Ya da insiyatifi elinize alıp siz kendiniz değişeceksiniz.
Peki ben bu mesleği yapmak istiyorum demekle oluyor mu ? Ne yazık ki hayır. İlk olarak seçtiğiniz yeni meslek kişiliğinize, yetkinliklerinize ve becerilerinize uygun olmalı.
Yeni mesleğiniz hakkında mümkün olduğunca araştırma yapmanız, bu aşamada eksiklerinizi belirleyip kendinizi eğitmeniz çok önemli. Eğer önünüzde birden çok alternatif varsa mevcut işinize en benzer olanı seçmenin mevcut yetkinliklerinizin daha çok kullanımını sağlayacağı için size avantaj sağlayacağını unutmayın.
Gençlik yıllarında çok istediğiniz halde ulaşamadığınız mesleğe yıllar sonra ulaşmak daha da zor olmaz mı ? Bu sorunun cevabı bir başka soruda yatıyor. Şimdiki kafanız olsa gençlik yıllarında neleri farklı yapardınız ? Artık şimdiki kafanız var ve kullanmaya hazır. Bunca yıl boyunca edindiğiniz tecrübeler, olgunlaşmış düşünce yapınız, artmış sorumluluk duygunuz gençlikte aşamadığınız sorunların üstesinden gelmenize yardımcı olacak.
Önemli bir husus da meslek değiştirmek ile iş değiştirmenin benzer ama iki ayrı konu olduğunun farkına varmanız. Meslek değiştirme ihtiyacı olanların bu önemli adımı atmadan önce iş değiştirmeyi düşünmelerini tavsiye ederim. Bu sayede hem kendilerini değişime hazırlamış olurlar hem de gerçekte ne istediklerini bir kez daha değerlendirme fırsatı bulurlar.
Yeni mesleğinizde daha çok çalışmanız ve kendinizi tekrar ispat etmeniz gerekecek, buna kendinizi ve ailenizi hazırlamayı unutmayın. Konfor alanından çıkıyor olacaksınız ve bu durum alışık olmayanlar için rahatsız edici olabilir.
Hiçbirşey için çok geç kalmış değilsiniz, ama unutmayın ki harekete geçmek arkanızdaki bütün kapıları kapamanızı gerektirmez. Gemileri yakmayın, başarısız ya da mutsuz olursanız arkanızda uzun yıllarınızı verdiğiniz bir mesleğiniz olduğunu, isterseniz geri dönebileceğinizi bilin. Buna yardımcı olacak her türlü ilişkiyi korumaya çalışın.
Yeni mesleğinizde eskisinde edindiğiniz yetkinlikleri her fırsatta kullanın. Eski mesleğiniz size yenisinde farklı ve başarılı olmanızı sağlayacak kazanımlar sağlayacaktır.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.