SOL SABİT
SAĞ SABİT
İstanbul
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.33
  • EURO
    35.09
  • ALTIN
    2308.8
  • BIST
    9079.97
  • BTC
    70683.14$

Asansör Konuşması Yarışmalarında İlk Başlamak Bir Dezavantajdır

Asansör Konuşması Yarışmalarında İlk Başlamak Bir Dezavantajdır
Araştırmalar, birçok sıralandırmalı yarışma türünde yarışmacıların sırasının jürilerin değerlendirmesinde kayda değer ölçüde bir etki yarattığını gösteriyor. Örneğin, araştırmalar bazı müzik ve spor yarışmalarında en son çıkan yarışmacıların bir avantaja sahip olduğunu gösterirken satış veya ikna etmeye dayalı tartışmalarda ilk çıkmanın avantajlı olduğunu gösteriyor. Peki yarışmacıların sırası, startup asansör konuşması yarışmalarında nasıl bir etkiye sahip?
HEPİ HABER ÖZET ALTI

 

İşletme öğrencisi girişimcilerle dört asansör konuşması yarışması düzenleyerek bir alan deneyi yaptık. Amacımız, asansör konuşması sırasının yatırımcının ilgisini etkileyip etkilemediğini ve nasıl etkilediğini ortaya çıkarmaktı. Nasıl bir bulguya ulaşacağımız konusunda gerçekten kararsızdık: Müzik ve spor yarışmalarında jüriler her performansın önceki performanslara kıyasla hangi yönlerden daha iyi olduğuna daha çok dikkat verdikleri için sonradan gelen yarışmacılar daha başarılı olmaya eğilimliydi. Bu yüzden aynı etkilerin bizim etkinliklerimizde de geçerli olması olasıydı. Asansör konuşması yarışmaları bundan farklı olarak, değerlendirme yapan kişiler genellikle ilk tartışmaya sabitlendiği, farklı düşüncelere daha kapalı hale geldiği için ilk yarışmacının öncelikli bir avantaja sahip olduğu iknaya dayalı tartışmalarla benzer olabilir. Belki de sıralandırmanın herhangi bir etkiye yol açtığına ulaşmayacaktık.

Etkinliklerimizde, yerel yatırımcılardan oluşan bir heyet 15 ile 22 arasında bir dizi satış konuşmasını değerlendirdi. Yarışmacı sırası tamamıyla rastgele atanmış olmasına rağmen jürilerin ilk iki yarışmacı için sonrasında gelen yarışmacılardan istikrarlı bir şekilde daha düşük değerlendirmelerde bulunduğuna ulaştık.

Bu sonuçlar, ırk ve cinsiyet gibi yatırımcı ilgisini etkilediği bilinen demografik özellikleri sabit tuttuğumuzda da geçerliydi. Bunlara ek olarak, katılımcılar yarışma sıralarını beklerken bir çalışma odasında ayrı tutuldu, bu sayede katılımcıların jürilerin önceki konuşmalara verdiği tepkileri izleyip öğrenerek adaletsiz bir avantaj kazanmalarının önüne geçtik.

İlk iki asansör konuşmasına karşı bu yanlılığın açıklaması ne olabilir? Jürilerin yakın bir zamanda bir kalibrasyon sürecinden geçmiş olmaları olasıdır. Belki de yakın bir zamanda farklı piyasalara, farklı ortamlardaki girişimlere veya etkinliğimizdeki asansör konuşmalarından çok daha farklı sermaye gerekliliklerine sahip girişimcilere rastlamış olabilirler. Eğer jüriler bir sonraki Dropbox’ı veya Spotify’ı bekliyorsa bu beklentileri başlangıç seviyesindeki startup topluluğumuzla uyumlu hale getirmeleri biraz zaman alabilir.

Ayrıca durum böyleyse bu sıralama yanlılığı muhtemelen araştırmamıza özgü değildi. Sonuç olarak, kurucuların ve startup’ların konuyla ilgili nitelikleri teknolojik inovasyonlar, güncel olaylar ve yeni pazar fırsatlarıyla sürekli olarak evriliyor. Bu yüzden de bu fırsatları değerlendirmekle görevli yatırımcıların, herhangi bir sıralama doğrultusunda organize edilen etkinliklerde bu tür yanlılıkları deneyimlemesi mümkün.

Bu, Girişimciler için Ne İfade Ediyor?

Maalesef asansör konuşması sıralamasındaki yerinizi genellikle siz seçemiyorsunuz. Ancak seçebilirseniz ilk çıkmamak için elinizden geleni yapın. Bu, bazı girişimcilere mantıksız gelebilir zira ilk sırada çıkmak, girişimci ve girişken olmaya dair sinyaller veren bir hareket gibi düşünülür. Bu özellikler genellikle startup kurucuları için pozitif niteliklerdir. Ancak araştırma, asansör konuşması yarışmalarında risk alan ilk kişi olmanın işe yaramadığını gösteriyor.

Bu, Yarışma Organizatörleri için Ne İfade Ediyor?

Hiç kimse adaletsiz bir etkinlik düzenlemekten fayda sağlamaz. Teknoloji endüstrisi halihazırda ırkçılık, cinsiyetçilik ve fiziksel engellere karşı ayrımcılık gibi çözülmesi çok daha zor problemlerden kaynaklı . Asansör konuşması sıralamasıyla ilgili yanlılıklar çok daha basit bir problem olarak karşımıza çıkıyor.

Etkinlik organizatörleri, yarışma sıralamasını rastgele belirlemek gibi basit bir yöntemle her yarışmacıya avantajlı sıralarda eşit şans tanıyabilir, bu sayede adaletsizliği azaltabilir. Buna ek olarak, organizatörler önceki sıralara karşı yanlılıkları azaltmak amacıyla jüri üyelerine beklentilerini düzenlemeleri için şans tanıdıktan sonra ilk birkaç değerlendirmeyi yeniden gözden geçirmeleri için talimat verebilir. Bu çözümü test etmek ve sıralamalardan kaynaklanan hangi etkilerin bu basit değişikliklerle etkisiz hale gelebileceğini belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

Bu, Yatırımcılar için Ne İfade Ediyor?

Yatırımcılar, paralarının nereye gittiğine dair mantıklı kararlar almanın mücadelesini veriyor. Sıralamadan kaynaklanan birtakım etkilerin farkına vardığınızda bütün asansör konuşmaları bittikten sonra ilk değerlendirmelerinize yeniden göz atarak bunları bilinçli bir şekilde etkisiz hale getirebilirsiniz. Konuşma sıralaması gibi anlamsız bir faktörün değerlendirmenizi etkilemesine ve sizi iyi bir fırsattan alıkoymasına izin vermeyin.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.